Lichaamsgerichte psychotherapie

Lichaamsgerichte psychotherapie is een ervaringsgerichte behandelvorm. Lichamelijke  gewaarwordingen, zoals gevoelens, emoties en gedachten spelen een belangrijke rol. 

Je ontdekt je overlevingsmechanismen, hoe die je hebben geholpen maar ook hoe die je nu in de weg staan om je leven vorm te geven zoals jij dat graag wenst. 

Deze mechanismen zijn ontstaan omdat je ergens in je leven gekwetst bent, wat zo pijnlijk was dat je besloot dat niet meer te willen voelen. Onbewust duw je je pijn, je angst of verdriet weg en je probeert situaties en contacten te vermijden die deze pijn oproepen. Je past je leven aan om zo goed mogelijk vooruit te komen en zo min mogelijk gehinderd te worden door lastige gevoelens. Totdat je merkt dat het niet meer werkt en je vastloopt in je leven, je relaties of in je lichaam. 

Je lichaam is gespannen geraakt. Een teveel aan spanning kun je herkennen aan een oppervlakkige ademhaling, vermoeidheid, stijfheid in de spieren, neerslachtigheid, hoofdpijn, hyperventilatie, gemis aan levensvreugde en dergelijke.                                                                                                                

Je lichaam en denken krijgen steeds minder ruimte, waardoor je vast komt te zitten in jouw specifieke patroon. 

Een overlevingspatroon is nuttig geweest op bepaalde momenten in je leven. Maar op volwassen leeftijd kan dit zelfde patroon voor conflicten binnen jezelf of met anderen zorgen. Door met het lichaam en de ademhaling te werken worden spanningen opgeheven, kan het lichaam vrijer bewegen en de adem vrijer stromen. Je  zelfvertrouwen en levenslust nemen toe.